Hypotheken

Hypotheken

Hypotheekvormen

Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende hypotheekvormen die vaak voorkomen. Met daarbij een beschrijving van de voor- en nadelen van elke hypotheekvorm.

Bij goed en deskundig hypotheekadvies wordt een combinatie gemaakt op basis van persoonlijke omstandigheden omdat in elke situatie maatwerk is vereist. Hierdoor is het dus zo belangrijk om de juiste hypotheekvorm te bespreken met een onafhankelijke hypotheekadviseur zodat de hypothecaire lening altijd in jouw financiële plaatje past.

Annuïteitenhypotheek

Dit is een hypotheekvorm met gelijkblijvende bruto maandlasten. Bij aanvang bestaan deze voor een groot gedeelte uit rente. Gedurende de looptijd bestaan de bruto maandlasten uit een steeds groter wordend aflossingsdeel en een steeds afnemend rentedeel.

Bij aanvang van deze hypotheekvorm is het belastingvoordeel hoog. Dit wordt echter gedurende de looptijd steeds lager. Dit is een geschikte vorm wanneer je wilt starten met relatief lage lasten en dus een mooie optie voor starters.

Het bedrag dat je maandelijks betaalt, bestaat uit rente en aflossing. Het bruto bedrag is zodanig berekend dat het totaal te betalen bruto maandbedrag aan rente en aflossing tijdens de gehele looptijd gelijk blijft. Gemakshalve gaan we er vanuit dat de rente hetzelfde blijft over de gehele looptijd.

Kenmerken Annuïteitenhypotheek

  • gelijkblijvende bruto maandlasten
  • ruime mogelijkheid voor hypotheekrenteaftrek
  • na looptijd is de gehele lening afgelost
Lineaire hypotheek

Gedurende de looptijd van deze hypotheek wordt een gelijkblijvend aflossingsbedrag betaald. Hierdoor wordt het rentebedrag ook steeds lager en dat komt omdat de schuld ook steeds lager wordt. Bij aanvang van deze vorm start je dus met hoge netto maandlasten. Gedurende de looptijd zullen deze dalen.

Het belastingvoordeel is in het begin hoog maar neemt relatief snel af omdat het bedrag aan rente steeds lager wordt. Dit is een geschikte hypotheekvorm wanneer je in de toekomst een daling van jouw inkomen verwacht en snel de huidige hypotheekschuld naar beneden wilt brengen.

Maandelijks betaal je ook hierbij een bedrag dat bestaat uit aflossing en rente. Je betaalt alleen rente over het hypotheekdeel dat u nog moet aflossen. Kort samengevat: hoe meer je aflost, hoe minder rente je ook betaalt. De maandlasten zullen hierbij dus ook dalen, in vergelijking met de annuïteitenhypotheek.

Kenmerken lineaire hypotheek

  • Vast aflossingsbedrag iedere maand
  • Maandlasten worden lager
  • na looptijd lening geen hypotheekschuld over
  • mogelijkheid van hypotheekrenteaftrek
Aflossingsvrije hypotheek

Bij deze hypotheekvorm wordt niet afgelost. Dit is een geschikte vorm wanneer je de laagste maandlasten belangrijker vindt dan de opbouw van vermogen. Deze vorm is alleen fiscaal aftrekbaar indien er al sprake was van een aflossingsvrije hypotheek voor 2013, voor de invoering van de nieuwe fiscale regels. In de meeste gevallen mag er tot 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij gefinancierd worden.

Er is nu sprake van een aflos verplichting bij nieuwe hypotheken. Hierdoor is de aflossingsvrije hypotheek niet meer aantrekkelijk vanwege het ontbreken van het fiscale voordeel.

Ook vinden er de laatste tijd steeds meer campagnes plaats op mensen te wijzen op het risico van de aflossingsvrije hypotheek wanneer er niet tussentijds wordt afgelost en de klant met een hypotheekschuld achterblijft aan het einde van de looptijd.

De aflossingsvrije hypotheek wordt vaak gekozen in combinatie met een andere hypotheekvorm zoals annuïteiten. Er wordt op die manier alleen de aftrekbare hypotheekrente betaald, waardoor er tijdens de hele looptijd van maximale renteaftrek geprofiteerd kan worden.

Kenmerken aflossingsvrije hypotheek

  • geen aflossing tijdens de looptijd
  • laagste maandlasten
  • geen sprake van vermogensopbouw
  • na 30 jaar niet schuldenvrij

Starter? 10 onmisbare tips voor jou!

    1. Laat je adviseren door een erkende adviseur

    Bespreek jouw wensen met een ervaren en Erkend Hypotheek Adviseur voordat jij op huizenjacht gaat.

    Op die manier kun je gericht op zoek en weet je precies wat de mogelijkheden zijn die passen bij jouw persoonlijke wensen en situatie. Bijvoorbeeld in welke prijsklasse jij een huis kunt gaan zoeken en hoeveel je maximaal kunt lenen.

    2. Ga na of je minimaal 5 jaar in een woning blijft wonen

    Koop alleen als  je van plan bent om tenminste 5 jaar in de koopwoning te blijven wonen. De aankoop van een woning brengt vaak extra kosten met zich mee. Denk aan notariskosten, overdrachtsbelasting en kosten voor een taxatie en een bouwkundige keuring.

    Ook de hypotheekadviseur moet natuurlijk betaald worden, al zijn een aantal van deze kosten gelukkig wel aftrekbaar. Het duurt gemiddeld een jaar of 5 voordat u die kosten heeft terugverdiend.

    3. Kijk goed naar de offerte- en hypotheekvoorwaarden

    Kies niet blindelings voor de goedkoopste hypotheekofferte en de laagste rente, maar kijk ook goed naar de offerte- en hypotheekvoorwaarden.

    Hiermee wordt voorkomen dat je later voor verassingen komt te staan. De onafhankelijke adviseur kan hierbij veel voor jou betekenen.

    4. Schakel een aankoopmakelaar in

    Het is verstandig om bij het kopen van een huis een expert in te schakelen. Een aankoopmakelaar is vaak voordeliger dan je denkt.

    Je kunt een aankoopmakelaar ook inschakelen voor deeldiensten. Bijvoorbeeld dat je wel zelf huizen bezichtigt, maar de onderhandeling uitbesteedt. Een aankoopmakelaar is zeker aan te raden in de tijd van nu wanneer de vraag het aanbod ruim overtreft en je er toch graag tussen wilt komen om jouw droomwoning te kopen.

    5. Kies voor een verhoogde inschrijving bij de notaris

    Een hoger bedrag dan jouw hypotheeksom registreren bij het kadaster (verhoogde inschrijving) kost niets.

    Het voordeel hierbij is wanneer je in de toekomst de hypotheek wilt verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing, dan hoef je niet opnieuw naar de notaris en dat scheelt weer in de kosten. Wij kunnen jouw daar natuurlijk meer over vertellen.

    6. Neem ontbindende voorwaarden op

    Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je toch liever afziet van de koop van een woning.

    Ontbindende voorwaarden zijn daarom een belangrijke toevoeging in het koopcontract. Een voorbeeld is het voorbehoud van financiering.

    Mocht je de financiering onverhoopt niet rond kunnen krijgen met de bank, dan kun je dankzij het opgenomen voorbehoud van de koop afzien. Zo worden onnodige kosten voorkomen.

    7. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

    Wanneer je een nieuwe woning koopt, wil je natuurlijk niet tegen gebreken aanlopen die hoge kosten met zich meebrengen. Daarom is een bouwkundige keuring altijd aan te raden.

    Je kunt op die manier een hoop narigheid voorkomen. Een bouwkundige keuring is zeker verstandig bij een huis dat al wat ouder is. Ga goed na of je zo’n keuring kunt gebruiken.

    8. Denk ook aan jouw pensioen

    Op het moment dat je met pensioen gaat, veranderen de maandlasten. Het is belangrijk om bij het afsluiten van jouw hypotheek hier voldoende rekening mee te houden.

    9. Bereid jezelf goed voor op het adviesgesprek

    Kijk voor tips voor consumenten op de website van de Autoriteit Financiële Markten. 

    Je kunt op deze manier goed beslagen ten ijs aan het gesprek deelnemen en gerichte vragen stellen aan jouw adviseur.

    10. Gebruik de checklist hypotheekgesprek

    Controleer ook of het adviesgesprek goed is verlopen. Raadpleeg daarvoor de checklist hypotheekgesprekop de website van de Autoriteit Financiële Markten.

    Mochten er zaken niet aan bod zijn gekomen waar je nog vragen over hebt, dan kun je hierover altijd contact opnemen met jouw adviseur.

    Contact

    Contact

    Heb je een hypotheekvraag? Laat het ons weten!

     

    Frans Hol

    Het Financieel is in 2014 door Frans Hol opgericht. Frans is meer dan 20 jaar werkzaam als onafhankelijk Erkend Hypotheekadviseur. Hij kent de markt door en door dankzij jarenlange ervaring. 

    Schaapsweg 30 C, 6713 BC Ede

    info@hetfinancieel.nl

    0318 - 76 80 80

    06 - 46 608 602